Kreditkort utan UC

Kreditkort utan UC

En vanlig fråga bland konsumenter gäller möjligheten att ansöka om kreditkort utan en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). Att ansöka om ett kreditkort innebär vanligtvis att kreditkortsföretaget behöver utföra en kreditupplysning för att avgöra din kreditvärdighet, det vill säga din förmåga att betala tillbaka det du spenderar på kreditkortet.

Ett kreditkort utan UC är helt enkelt ett kreditkort som du kan få beviljat utan en kreditupplysning. Om du skall skaffa kreditkort utan kreditupplysning så kan det bli svårt eftersom de flesta kreditkort kräver kreditupplysning.

När man ansöker om ett nytt kreditkort, tas det i regel en UC, på grund av krediten som är kopplad till kortet. Men som många vet, kan det faktum att en UC tas, försämra de chanser man har att få andra lån i framtiden. Därför undrar många varför man inte kan få ett kreditkort utan UC.

Letar du efter kreditkort utan UC som är lätt att få?

Varför man vill ha kreditkort utan UC kan ha olika förklaringar. Man har kanske redan fått ett antal UC tagna på sig på kort tid och vill därför undvika att ytterligare UC tas vilket då kan väcka misstankar hos andra kreditgivare. Att få kreditkort utan UC kan vara svårt eftersom det oftast ingår som en rutinkontroll vid en ansökan om kreditkort hos de flesta banker.

UC är den största och mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige, men det finns också andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode, Creditsafe och Decidas Info. När en kreditupplysning görs genom UC registreras det och alla framtida kreditgivare kan se hur många förfrågningar du har haft. Många förfrågningar på kort tid kan göra det svårare att få ett lån eller kreditkort, eftersom det kan tyda på att du har en osäker ekonomi.

Därför kan det ibland vara fördelaktigt att leta efter kreditkort som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Det finns några kreditkortsföretag som gör det, men det är viktigt att komma ihåg att även om en kreditupplysning inte görs genom UC kommer den fortfarande att göras genom något annat kreditupplysningsföretag. Det betyder att företaget fortfarande kommer att granska din kreditvärdighet innan det godkänner din ansökan.

Det är också viktigt att notera att oavsett om en kreditupplysning görs via UC eller inte, är det viktigaste för att få godkänt ett kreditkort att du har en stabil inkomst och en sund ekonomisk historik. Om du har många tidigare skulder eller missade betalningar kan det vara svårt att få godkänt ett kreditkort, oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används.

VISA eller Mastercard

Normalt så är de flesta kreditkort idag kopplade till de stora aktörerna VISA eller Mastercard och för att t ex få ett Flexivisa eller ett Mastercard idag så behöver man normalt gå via en bank som t ex Santander Bank.

Utomlands är det vanligare att bankerna ger ut kreditkort utan kreditupplysning, men i Sverige så tar bankerna alltid en kreditupplysning och oftast så tar bankerna även hjälp av UCs kreditupplysning när de inleder en kundrelation.

Kreditupplysning

Många tror att bankerna inte tar någon kreditupplysning p.g.a. att man tar ett vanligt bankkort utan kredit. Dock så är bankerna är enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning när de inleder ett nytt affärsförhållande, vilket innebär att bankerna kommer att ta en kreditupplysning på dig oavsett ifall du tar ett kreditkort eller ett bankkort utan kredit.

För den som är intresserad av kreditkort utan UC rekommenderar vi att läsa mer om lån utan UC. Det beror på att kreditkort utan UC är väldigt ovanligt. Så vitt vi vet finns det inga företag eller banker på den svenska marknaden som erbjuder kreditkort utan UC.

Därför är vårt förslag att man läser mer om lån utan UC, framförallt om sms långivare utan UC, eftersom mindre lån ofta är ett bra alternativ till ett kreditkort. För den som ändå behöver kreditkort utan UC kan prepaid mastercard vara ett alternativ, alltså ett mastercard som man laddar med pengar.

I undantagsfall är det möjligt att få en kortkredit utan UC – i synnerhet om krediten lämnas av en mindre bank. Mindre banker har sällan en lika utarbetad infrastruktur för kreditprövningar som större banker förfogar över; något som i många fall har lett till att kreditkontrollen mot UC-registret helt fallit bort.